Zbor u zaseoku Gornji Maksimovići

Duhovski ponedjeljak je tradicionalno rezervisan za žitnu molitvu ili kako narod često kazuje, masla u zaseoku Gornji Maksimovići u selu Obrovcu.  Zaseok je u pričama poznatiji kao Greda.

Saborovanje ili kako mještani kažu ZBOR, se održava kod crkve Svete Velikomučenice Marine.  Svetu arhijerejsku liturgiju služio je sveštenik Mirko Batar,  nakon koje je organizovana litija na kojoj se vjerni narod moli Gospodu da nam sačuva ljetinu. Molitvena povorka ili litija je tradicionalna procesija koja se uobličavala, reklo bi se od pamtivjeka, u ovim krajevima.

Jekni grlo braća da te čuju…

Zbog novog virusa te mjera zaštite,  ali i zatvorenih granica, okupio se manji broj mještana.  Znamo da je većina naših zemljaka otišla trbuhom za kruhom širom zemalja Evropske Unije i bili su spriječeni posjetiti rodnu grudu,  a do sada su to običavali svake godine.


foto 2
liturgija
liturgija 1
litija 3
litija 2
litija
foto 1
PlayPause
previous arrow
next arrow

 Po završetku litije,  po dobrom starom običaju,  popila se koja čašica dobre šljive.  Popili smo za pokoj duša naših predaka,  kako bi smo znali ko smo i šta smo,  ali i za zdravlje naše i naših potomaka sa željama veće brojnosti i očuvanja tradicije i običaja. 

Druženje uz dobro raspoloženje

Složnost nekolicine ljudi, koji odoljevaju raseljavanju, odražava se u zavidnom održavanju crkve, groblja i crkvenog dvorišta. Tako je i ove prilike dogovoreno  da se uputi zahtjev nadležnima kako bi ispitali starost hrasta u dvorištu crkve i stavili ga pod zaštitu države. Uz koju čašicu,  pored kišice,  nismo se razilazili,  već naprotiv sabrali jedni oko drugih i sa drugima. Kako to i bude uz dobru „mučenicu“ zapjeva se i koja izvorna krajiška pjesma.


Ako Bog da, dogodine uz malo truda i sloge, ćemo događaj omasoviti i ove prelijepe krajeve bar za jedan dan nesebično podijeliti gosteći sve dobrodošle ljude dobre volje. U zdravlju bili,

Miroslav Ševo