Obrovčani složni: očuvaćemo naša Masla i urediti naš kraj

Žitna molitva ili masla u našem selu Obrovcu su održavana redovno već dvadeset godina, a tako je bilo i ove godine. Molitvu su služili protojerej Mirko Batar i jeromonah Metodije Kragulj. Imajući u vidu ovu neman od bolesti i preporuke i samo okupljanje naroda je bilo prilagođeno situaciji.

Našim ljudima su se jako često nametale okolnosti koje nisu pogodovale očuvanju tradicije i kulture, naročito onih od vjerskog značaja. Tako i ove, 2020-te godine se pojavila bolest, na koju se odlukama i preporukama struke, odlučno reaguje. Uprkos tome, Obrovčani nastavljaju tradiciju, poštujući sve preporuke i mjere koje je Vlada propisala i održavaju ŽITNE MOLITVE u Obrovcu, tačnije na igralištu osnovne škole „Mladen Stojanović“.


Kao i svaki skup našeg naroda uvijek izrodi neku lijepu ideju. Na inicijativu Ševo Miroslava dogovoreno je uređenje obale uz rijeku Gomionicu i to dio uz školsko dvorište u dužini od osamdeset metara. Plan je uređenje, iskrčivanje obraslog šiblja, pravljenje fudbalskog i odbojkaškog igrališta, postavljanje klackalica i ljuljaški te klupa i stolova uz obalu – kako bi prostor preuredili u jedno lijepo izletište gdje ćemo se okupljati. U toj našoj namjeri došao je da nas podrži poslanik u Narodnoj skupštin Republike Srpske, Draško Stanivuković.

Masla_2020 _a
Masla_2020_b
Masla_2020_v
Masla_2020_g
Masla_2020 _g
previous arrowprevious arrow
next arrownext arrow
Shadow

Dogovorili smo da radove započnemo 21. juna, a dobili obećanje da će nam se g-din Stanivuković pridružiti u ovoj našoj namjeri uređivanja naše ljepotice Gomjenice. Ovom prilikom pozivamo naše Obrovčane da nam se pridruže u ovoj namjeri.

priredio: Miroslav Ševo


Kako je bilo na MASLIMA prošle godine, kao i više o samom običaju saznajte u prilogu od prošle godine.