Обровчани сложни: очуваћемо наша Масла и уредити наш крај

Житна молитва или масла у нашем селу Обровцу су одржавана редовно већ двадесет година, а тако је било и ове године. Молитву су служили протојереј Мирко Батар и јеромонах Методије Крагуљ. Имајући у виду ову неман од болести и препоруке и само окупљање народа је било прилагођено ситуацији.

Нашим људима су се јако често наметале околности које нису погодовале очувању традиције и културе, нарочито оних од вјерског значаја. Тако и ове, 2020-те године се појавила болест, на коју се одлукама и препорукама струке, одлучно реагује. Упркос томе, Обровчани настављају традицију, поштујући све препоруке и мјере које је Влада прописала и одржавају ЖИТНЕ МОЛИТВЕ у Обровцу, тачније на игралишту основне школе „Младен Стојановић“.


Као и сваки скуп нашег народа увијек изроди неку лијепу идеју. На иницијативу Шево Мирослава договорено је уређење обале уз ријеку Гомионицу и то дио уз школско двориште у дужини од осамдесет метара. План је уређење, искрчивање обраслог шибља, прављење фудбалског и одбојкашког игралишта, постављање клацкалица и љуљашки те клупа и столова уз обалу – како би простор преуредили у једно лијепо излетиште гдје ћемо се окупљати. У тој нашој намјери дошао је да нас подржи посланик у Народној скупштин Републике Српске, Драшко Станивуковић.

Масла_2020 _а
Масла_2020_б
Масла_2020_в
Масла_2020_г
Масла_2020 _г
previous arrowprevious arrow
next arrownext arrow
Shadow

Договорили смо да радове започнемо 21. јуна, а добили обећање да ће нам се г-дин Станивуковић придружити у овој нашој намјери уређивања наше љепотице Гомјенице. Овом приликом позивамо наше Обровчане да нам се придруже у овој намјери.

приредио: Мирослав Шево


Како је било на МАСЛИМА прошле године, као и више о самом обичају сазнајте у прилогу од прошле године.