Масла и житне молитве у Обровцу протекле у знаку пројеката који ће се у овом селу реализовати

Масла и житне молитве дио су традиције нашег народа, који се окупљао да се моли Богу да година буде родна, земља плодна и усјеви добри. Радује ме што, без обзира на све нове технологије и напредак пољопривреде, традиција и култура житних молитви је остала иста.

Поручио је ово градоначелник Драшко Станивуковић, који и ове године присуствује традиционалним маслима у Обровцу.

– Преко десет година долазим на традиционална масла у Обровцу. Овдје су предивни домаћини и заиста је ово предиван крај – казао је Станивуковић.

Посебно га каже радује кад види да велики број младих људи посјећује овај догађај и на тај начин чува традицију, која се од памтивијека преносила са кољена на кољено.

– Ове године су ме позвали да будем кум на маслима, а кумство је велика част и никада се не одбија – рекао је Станивуковић.

Додао да је ово свакако добра прилика да о важним пројектима поразговара и са мјештанима овог дијела града.

– У наредних годину дана завршавамо пројекте водоснабдијевања Бронзаног Мајдана, Мелине Обравца и комплетног подручја овог дијела Бање Луке. Већ у овој години ћемо 70 одсто система ставити у погон. Један дио мање приступачних мјеста рјешаваћемо у периоду који је пред нама – нагласио је Станивуковић.

Народни посланик Небојша Дринић је нагласио да Град на овом простору ради пуно како би се коначно ријешио проблем водоснабдјевања, напоменувши, да се тим пројектом као и изградњом путне инфраструктуре покушава исправити једна велика историјска неправда, јер у овај крај се никако или врло мало у протеклом периоду улагало.

– Наше мјесто је свугдје тамо гдје је народ, да радимо што више можемо, како би се у сваком кутку Републике Српске боље живјело, а не само да неоправдано критикујемо и заустављамо процесе. На жалост, на сцени је управо ових дана један такав чин скупштинске већине, у граду Бањалуци, гдје се настоји, опструисати рад градоначелника и све оно што он ради, постиже огромне и важне резултате.

Обровац је био у протеклом периоду запостављен као једно бањалучко насеље које је некада бројало много више становника, а сви они људи који су овдје остали, сигурно нису заслужили да немају воду, немају путеве, и да сви забораве на њих, рекао је Дринић

Град Бањалука је имао акционе планове како спасити бањалучка села, али је све остало само на плановима, реализације није било, каже Мирослав Шево, који је управо у школи у Обровцу научио прва слова и бројеве.

– Системско рјешење за села, је оно што би могло задржати постојеће и у догледно вријеме вратити неке људе из града Један сам приједлог имао, којег стално пред градоначелника стављам, а то је земљиште којег град Бањалука има на територији наших села, би требало да се подјели у плацеве, И без накнаде подијели младим брачним паровима и помогне изградња кућа. Колико сам неки дан чуо, градоначелник је кренуо са једном иницијативом, гдје ће Град да гради, типске куће за младе брачне парове, а ја ћу гледати да бар такве двије буду направљене у Обровцу – закључио је Шево.

Ljubinko Spasojević/ SrpskaCafe

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *