Збор у засеоку Горњи Максимовићи

Духовски понедјељак је традиционално резервисан за житну молитву или како народ често казује, масла у засеоку Горњи Максимовићи у селу Обровцу.  Засеок је у причама познатији као Греда.

Саборовање или како мјештани кажу ЗБОР, се одржава код цркве Свете Великомученице Марине.  Свету архијерејску литургију служио је свештеник Мирко Батар,  након које је организована литија на којој се вјерни народ моли Господу да нам сачува љетину. Молитвена поворка или литија је традиционална процесија која се уобличавала, рекло би се од памтивјека, у овим крајевима.

Јекни грло браћа да те чују…

Због новог вируса те мјера заштите,  али и затворених граница, окупио се мањи број мјештана.  Знамо да је већина наших земљака отишла трбухом за крухом широм земаља Европске Уније и били су спријечени посјетити родну груду,  а до сада су то обичавали сваке године.


фото 2
литургија
литургија 1
литија 3
литија 2
литија
фото 1
PlayPause
previous arrow
next arrow

 По завршетку литије,  по добром старом обичају,  попила се која чашица добре шљиве.  Попили смо за покој душа наших предака,  како би смо знали ко смо и шта смо,  али и за здравље наше и наших потомака са жељама веће бројности и очувања традиције и обичаја. 

Дружење уз добро расположење

Сложност неколицине људи, који одољевају расељавању, одражава се у завидном одржавању цркве, гробља и црквеног дворишта. Тако је и ове прилике договорено  да се упути захтјев надлежнима како би испитали старост храста у дворишту цркве и ставили га под заштиту државе. Уз коју чашицу,  поред кишице,  нисмо се разилазили,  већ напротив сабрали једни око других и са другима. Како то и буде уз добру „мученицу“ запјева се и која изворна крајишка пјесма.


Ако Бог да, догодине уз мало труда и слоге, ћемо догађај омасовити и ове прелијепе крајеве бар за један дан несебично подијелити гостећи све добродошле људе добре воље. У здрављу били,

Мирослав Шево