Poštovani čitaoče

Kao što i svaka dobra knjiga ima predgovor u kojem saznajemo u kakve vode ćemo se otisnuti, tako i ova zavičajna stranica ima besjede njenih autora u kojima je utkana suština nastajanja ovog internetnog sadržaja.

U poplavi bezvrijeđa, narušenih međuljudskih odnosa, knjiga na kojima se nakuplja sve više prašine, otuđivanja i međusobno najbližih, kao i brojnih drugih neugodnih društvenih fenomena, odlučih da svoj rad usmjerim u nešto što će biti puka suprotnost pobrojanog.

Kršten i upisan kao Miodrag Kondić, rođen 1979 godine u zavičajnoj kući koja se nalazi u gornjem dijelu Obrovca, trenutno živi porodični život u Sloveniji. Tehničkog profesionalnog opredelenja zadovoljstvo nalazi u hobijima: ronjenje, novinarstvo, izvorno pjevanje, sviranje ličke samice i još neke interesantne aktivnosti. Vođen ljubavlju prema zavičaju, imajući osnovna tehnička znanja rada na internetu i nešto iskustava kao volonterski urednik internetnog portala Naš glas, dolazi na ideju da prikupi sadržaje i fotografije vezane za širi okrug mjesta rođenja objavivši ih kao internetnu stranicu Moj kraj – Obrovac, naše rodno mjesto.

Autor je, ne sumnjajući u širokogrudost krajišnika i zemljaka, računao na nesebičnu pomoć prilikom prikupljanja i provjeravanja objavljenih materijala.

Velika zahvalnost se upućuje Miroslavu Ševo, novinaru po duši, koji se nesebično založio i vođen čvrstom voljom prihvatio odgovornog i zahtjevnog posla istraživanja i prikupljanja podataka.

Miroslav Ševo

Na stranici će se naći značajne objave kraja koje izlaze i izvan granica obrovčanske regije, jer su uticaj Manastira i okolnih sela veliki i često se prepliću i izlaze izvan granice sela.

Često bivamo u prilici da čujemo neku narodnu izreku koja se spominje samo u vašem selu, možda čak ne i u cijelom selu, nego je prepoznatljiva za pojedini zaselak ili domaćinstvo. Isto tako vrijedi i usporednica se može povući i za narodne pjesme i napjeve, bitno obilježje našeg naroda.

Brojne interesantne anegdote, humorom prožete pričice, nastanu, prepričavaju se, bogate od usta do usta i na žalost blijede, usahnu i na kraju iščeznu.

Na ovoj stranici ćemo pokušavati prikupiti, pribilježiti, objaviti i na taj način od propadanja zaštiti sva ta naša bogatstva koja svojom šarenolikošću boje krajiški temperamet.

U želji po sveobuhvatnosti vas molimo da se putem kontakt obrazca ili preko elektronske pošte obrovac@mojkraj.eu oglašavate sa vašim predlozima, sugestijama i kritikama; ma koliko vam se iste malo značajnim činile. Ne zaboravite u poruci navesti način kako želite da vas kontaktiramo (vaš broj telefona, Viber, What’s up, Mesinger, FB grupa…). Podatke obrađujemo diskretno i neće biti objavljeni.

Vaša poruku koju želite uputiti čitaocima stranice možete kao komentar unijeti u KNJIGU UTISAKA koja je namijenjena tekstovima Vašeg neposrednog stvaralaštva.